Clustervoeden

Jonge babies maken zich nog wel eens schuldig aan het fenomeen ‘clustervoeden’. Dit houdt in dat ze gedurende een aantal uren bijna permanent aan de borst hangen. Zodra ze gegeten hebben, geven ze te kennen dat ze al weer honger hebben. Alexander heeft ook van die periodes en gisteren was het weer eens zover. Tussen 16.00 en 21.00 bleef hij onophoudelijk eten, met soms nog geen kwartier tussen twee voedingen in. Het eten gaat gepaard met moeilijk gedrag, waarbij hij veel huilt en de borst steeds loslaat, waarna hij het weer gefrustreerd op een brullen zet. Dat zijn behoorlijk uitputtende uurtjes.

Hoe bedoel je, vannacht krijg ik niks?Ik heb al veel gelezen over clustervoeden en over wat de precieze reden is voor dit gedrag lopen de meningen uiteen. Een theorie is dat babies die borstvoeding krijgen en op het punt staan een groeispurt door te maken gaan clustervoeden, zodat de melkvoorraad van mama verhoogd wordt. Op deze manier is er zeker genoeg melk op het moment dat dat nodig is. Een andere redenering is dat de kleintjes gedurende een periode veel eten om zich voor te bereiden op de nacht en een lange periode zonder voedsel. ‘Wat je vaak ziet is dat je baby na een periode van clustervoeden ’s nachts lang doorslaapt’. Jaja, dat zal wel.

Het enige wat je kunt doen is gehoor geven aan de wens van je baby om veel en vaak te eten, hoe frusterend en vermoeiend dat ook is. Ook vannacht heeft Alex zich veel gemeld, dus mama valt vandaag min of meer om. Hopelijk is deze periode van clustervoeden nu achter de rug en krijgen we weer even rust om bij te tanken!

3 gedachten over “Clustervoeden”

  1. He Joyce,

    Heel herkenbaar dit verhaal. Bij ons heet dat “regeldagen”. Kyano had ze ook tijdens mijn 4 maanden durende borstvoedingsperiode (deze dagen zijn op vaste periodes hoor). Je hebt het idee dat je de hele dag aan het voeden bent, vreselijk. Meestal duurt het een paar dagen en daarna is het hele voedingschema veranderd (lees: in de war gegooid). Ze doen het inderdaad om de melkproductie te verhogen ivm een groeispurt. Let maar op dalijk is ie een stuk gegroeid!

    Like

  2. Even opgezocht: Regeldagen komen voor rond de leeftijd van tien dagen, drie weken, drie maanden en zes maanden. Maar ook op andere momenten kunnen regeldagen voorkomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s