Paniek en peeuw… er komt sneeuw!

Alvast een sneeuwplaatje, nog van de vorige ronde

O jee, hier gaan we weer! Er komt een heftig sneeuwgebied aan dat vanaf zondagavond voor, naar verluid, een berg sneeuw gaat zorgen, die in de loop van maandag overgaat in ijsregen. Omdat men hier in het zuiden gewoonweg niet op voorbereid is (dus niet voorzien is van sneeuwploegen en grote bergen strooizout) en omdat bovendien het landschap veel te bergachtig is om tegen een met ijs bedekte heuvel op te rijden, is het dikke paniek.

We vonden het zaterdag in de supermarkt al onbeschrijflijk druk. Veel schappen waren aardig leeggeplukt en we begrepen gewoonweg niet waarom iedereen zo panisch aan het inslaan was. De feestdagen zijn immers weer achter de rug dus wat was er loos? Maar toen viel het kwartje… iedereen is voorraden aan het aanleggen voor het geval de stroom uitvalt. Nu klinkt dat heel ouderwets, maar in dit geval is het wel degelijk een realistisch gevaar. De elektriciteitsdraden hangen hier buiten langs de weg, dus in geval van veel sneeuw en ijs breken die dingen nog wel eens. Met als gevolg natuurlijk dat er weinig meer werkt in de moderne huizen. En omdat de wegen vrijwel onbegaanbaar zijn, staat het elektriciteitsbedrijf niet direct klaar om de boel te maken.

In het verleden hebben we dit soort paniek ook wel eens meegemaakt en doorgaans is het vreselijk overdreven of valt de sneeuw achteraf reuze mee. Maar deze winter (net als de vorige trouwens) is ongebruikelijk koud en als we de beelden op de radar zien, kunnen we alleen maar stellen dat we zeker sneeuw kunnen verwachten. De vraag is natuurlijk hoeveel het gaat zijn en of het inderdaad zo dramatisch is dat we een of meerdere dagen de deur niet uitkunnen, en daarnaast eventueel zonder stroom komen te zitten. Er wordt volop voor gewaarschuwd door de weerdeskundigen, waarbij ons gebied vrij expliciet genoemd wordt. De tijd zal het uitwijzen, maar als updates op de blog uitblijven weten jullie in ieder geval waar het aan ligt.

Update (10 jan, 8:19 EST): Er ligt vanmorgen inderdaad een dik pak sneeuw! Het ligt tot op de voordeurdrempel en de struiken in de tuin beginnen langzaam te verdwijnen. Naar verwachting blijft het nog tot vanavond sneeuwen. Alles is gesloten en maar goed ook want niemand zou zich op zulke besneeuwde wegen moeten bevinden. Volgens het nieuws is zelfs de grote interstate I85 nog maar net begaanbaar. De sneeuwploegen werken keihard om het oppervlak sneeuwvrij te krijgen maar het is bijna vergeefse moeite omdat het net zo hard weer bij valt. Bij ons in de wijk is er geen enkel bandenspoor op straat te bespeuren, iedereen zit dus mooi binnen!

Update (10 jan, 16:09 EST): Sinds de sneeuw vannacht is beginnen vallen, ligt er buiten een witte deken van zo’n 20 cm. De temperatuur is niet boven nul geweest en ook voor de rest van de week ziet het er koud uit. Waar enkele auto’s over straat gegaan zijn, is de sneeuw een ijzige prut geworden die opnieuw bevroren is. Het is nog maar de vraag hoe de wegen er morgen bij liggen en of het dan wel veilig is om te gaan werken, laat staan iets anders te doen.

Update (10 jan, 20:56 EST): Bovenop de sneeuw ligt inmiddels een kleine centimeter ijs. Gezien de strenge nachtvorst die voorspeld is zal dat morgenvroeg nog wel niet veranderd zijn. Het ziet er naar uit dat Rob morgen nog een dagje thuis is.

Update (11 jan, 14:49 EST): De dikke laag ijs maakt het vandaag nog gevaarlijker dan gisteren! Geen hond op de weg en het nieuws waarschuwt ons toch vooral niet de straat op te gaan. De beelden van de (normaal gezien) drukke verkeerspunten laten nu vrijwel uitgestorven wegen zien. En de ellende houdt nog niet op, want het heeft vandaag maar minimaal gedooid en vannacht gaat het weer stevig vriezen. Het weeralarm is dus verlengd tot morgenmiddag 12 uur. Als het goed is kunnen we morgen zonniger weer verwachten en hopelijk smelt er dan voldoende ijs om de wegen weer begaanbaar te maken.

Eén gedachte over “Paniek en peeuw… er komt sneeuw!”

  1. Er ligt inderdaad een dikke witte deken in jullie tuin, ik kan me goed voorstellen hoe het leven stil staat wanneer je niet gewend bent om door de sneeuw heen te gaan. Ook Alex moet even wennen dat zijn sokken koud en nat worden als hij in de sneeuw gaat staan, hij wordt al echt een ‘doorgewinterde’ Amerikaan. Wel schattig hoe hij tegen de sneeuw aankijkt, hij is er helemaal vol van. Het zal inderdaad niet meevallen om door die grote berg sneeuw te lopen.
    Weer een leuk filmpje

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s