Boodschappen doen, USA style

Wie oplet, kan flink besparen

Hoe moeilijk kan het zijn? Je gaat naar de winkel, haalt wat je nodig hebt, je betaalt en klaar is Klara! Maar nee, boodschappen doen is in dit land bijna een kunst, zelfs zodanig dat er een programma op televisie is dat ‘Extreme couponing’ heet. Per abuis zagen we hier eens een stukje van en we konden het nauwelijks geloven. Er waren mensen in dit programma die voor meer dan 600 dollar aan boodschappen haalden en na aftrek van alle bonnetjes (coupons) betaalden ze uiteindelijk minder dan 10 dollar.

Het was op dat moment dat ik me realiseerde dat ik toch echt meer aandacht moest besteden aan de foldertjes die we wel eens ontvangen. Tot voor kort gingen die altijd linea recta naar het oud papier. Pfff… dacht ik, wat levert zo’n suf bonnetje voor 35 cent nou op? Nou, als je het goed aanpakt, kun je er een heel eind mee komen. Maar het gaat allemaal niet voor niks, want als je er serieus mee bezig bent, kruipen er aardig wat uurtjes werk in. Zoals de mensen in Extreme Couponing al vertellen, het is voor hen meestal een fulltime baan: 40 uur per week zijn ze bezig met bonnetjes verzamelen en rekenen, rekenen, rekenen. Maar goed, het levert dan ook wel het nodige op.

Het gaat een beetje als volgt. Ten eerste heb je je bonnetje uit een van de folders die bezorgd worden, stel dat je een kortingsbon hebt van 50 cent voor een pak spaghetti. Deze bonnetjes worden verstrekt door de fabrikanten van de producten en zijn enkele weken tot enkele maanden geldig; je hoeft ze dus niet per se meteen te gebruiken. Nu ga je kijken in de weekaanbiedingen van de supermarkten en drogisterijen. Is de spaghetti bij een van deze winkels in de aanbieding? Laten we zeggen dat dit het geval is, bij supermarkt Bi-Lo. Bovendien is de aanbieding ‘twee halen, een betalen’, dus je betaalt 1,50 voor twee pakken spaghetti in plaats van 3 dollar. Daar bovenop heb je ook nog je kortingsbonnetje van 50 cent. Maar Bi-Lo is een supermarkt die kortingsbonnen tot 60 cent verdubbelt, wat er op neerkomt dat je voor je twee pakken spaghetti uiteindelijk 3 dollar – 1,50 – 1 = 50 cent betaalt. Jaja, boodschappen doen is bijna hogere wiskunde hier.

Maar elke winkel heeft natuurlijk zijn eigen aanpak. De ‘twee halen, een betalen’ is een populair verkooptrucje, maar je hebt bijvoorbeeld ook ’10 voor 10′ (10 blikken soep van merk X voor 10 dollar). En drogisterijen gooien het weer over een andere boeg. Bij Rite-Aid kocht ik onlangs 4 tubes tandpasta, elk met een waarde van 3,50. Maar met een klantenkaart van Rite-Aid, kreeg ik voor elke tube die ik kocht 3,50 in winkelkrediet terug, te besteden vanaf mijn volgende aankoop. Eigenlijk krijg je je tandpasta dus voor niets. Voor die 14 dollar heb ik vervolgens dagcreme gekocht, die die week ‘twee halen, een betalen’ was, plus nog een handvol andere dingen. De truc is om gewoon eerst de tandpasta te kopen en daarna, bij een direct daarop volgende tweede transactie, meteen gebruik te maken van je winkelkrediet voor je resterende aankopen. Dus voor die 14 dollar had ik 4 tubes tandpasta, 2 potten dagcreme, cadeaupapier en luiers!

Nu, ik ben nog lang geen kandidaat voor het Extreme Couponing programma, maar de afgelopen weken hebben we wel steeds +/- een derde van onze supermarktbon afgesnoept, simpelweg door beter op te letten en domweg bonnetjes te knippen en in te leveren. En het doet toch wel een beetje pijn dat we de afgelopen vier jaar elke week minstens 30% teveel hebben betaald voor onze boodschappen!

2 gedachten over “Boodschappen doen, USA style”

  1. Al doende leert men, het is wel interessant kopen zo, maar geldt dat ook voor de dagelijkse maaltijd, de groenten, vlees e.d..
    Als de kinderen groter zijn kan je hier ook een fulltime baan van maken.

    Like

  2. Er zijn ook aanbiedingen van de winkels zelf, die dan betrekking hebben op verse spullen. Deze week had ik selderij, cranberries en salade, allemaal twee halen, een betalen. Ook voor vlees kom je kortingsbonnen tegen, onlangs heb ik nog worst en ham gekocht met fikse kortingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s