Gebuisd

Arme Nova heeft al zo oud als ze is last van oorontstekingen en krijgt zodoende de ene na de andere antibioticakuur. Het is natuurlijk erg vervelend, zeker voor zo’n kleine kruimel, die niet kan vertellen wanneer het pijn doet of waarom, en frustrerend voor ons omdat ze soms huilt zonder dat je snapt dat ze weer eens pijn heeft. Zodoende moesten we zelf steeds gokken of we haar wel of geen pijnstiller zouden geven voor het slapen gaan: is ze vandaag gewoon humeurig, zijn het de nieuwe tandjes of heeft ze weer last van haar oren?

Ook de kinderarts vond dat het wel welletjes was geweest. Steeds wanneer Nova op controle moest om te zien of het vocht achter haar trommelvliezen na de kuur verdwenen of in ieder geval verbeterd was, constateerde ze dat het er nog steeds niet goed uit zag. Of het rechteroor was in orde maar het linkeroor zag er vervolgens niet goed uit of andersom. Dokter Lucy verwees ons daarom door naar de KNO arts en die moest vervolgens maar bekijken of Nova aan buisjes toe was.

Nadat we de afspraak eenmaal hadden gemaakt, ging het allemaal vrij snel. Dr. Steiniger vond dat Nova inderdaad veel ontstekingen had gehad het afgelopen jaar en liet een testje uitvoeren hoe het momenteel zat met het vocht achter haar trommelvliezen. Dit bleek wederom niet goed en hoewel het momenteel nog geen ontsteking was, was het slechts een kwestie van tijd. Kortom, de KNO arts adviseerde buisjes en we waren dat met hem eens.

Dat ziet er even heel sneu uit.

Afgelopen dinsdag was het zo ver. Voor dag en dauw moesten we op de ambulante zorg zijn. We hadden de kleintjes allebei slapend uit bed gehaald en allebei sliepen ze verder in de auto. Het was ter plaatse natuurlijk een hele procedure. Inschrijven, papierwerk, betalen. Wachten. Omkleden in een ziekenhuistenue, een verpleegster die Nova’s gewicht opnam, temperatuur en hartslag. Weer vragen beantwoorden. Een verpleger uit de operatiezaal die de procedure met ons kwam doornemen. Een bezoekje van dr. Steiniger die even naar zijn patientje kwam kijken. Een bezoekje van de anesthesist die zijn stuk van het verhaal kwam uitleggen en vragen stelde die voor hem van belang waren. En uiteindelijk kwam de assistent-anesthesist Nova halen toen het eindelijk zo ver was dat ze onder het mes ging.

Het lijkt er niet op dat ze er nog veel last van heeft.

Zonder morren ging ze mee en als ze al gemopperd heeft, dan hebben wij er niks van gehoord. Nadat Nova eenmaal naar de operatiekamer was, mochten wij weer plaats nemen in de wachtkamer. Tien minuutjes later mochten we naar de volgende wachtruimte, waar dr. Steiniger ons kwam vertellen over het verloop van de ingreep. Het was goed gegaan en Nova had inderdaad een hoop troep achter haar trommelvlies; hij was er zodoende van overtuigd dat het goed was dat we voor buisjes hadden gekozen. Hij legde vervolgens nog eens uit hoe we haar het beste konden verzorgen en dat was dat. Terug naar de wachtkamer. Even later mochten we naar Nova toe.

En oh, wat had ze een verdriet! Maar liefst vier verpleegsters stonden om haar heen en hielden haar vast. Ze was natuurlijk helemaal confuus en draaierig van de narcose, ook papa en mama kregen haar niet direct rustig. Maar na een minuut of tien ging het beter, zeker toen Nova in de auto een graanreep kreeg met chocolade, want het arme schaap had natuurlijk al lange tijd niets meer gegeten. Daarna ging het rap vooruit met onze kleine meid. De rest van de dag was ze erg vrolijk en aan 20 minuten slapen rond de middag had ze wel weer genoeg voor de rest van de dag. Helemaal de oude!

2 gedachten over “Gebuisd”

  1. Gelukkig is het allemaal achter de rug. Ik hoop dat Nova geen last meer zal krijgen van oorontstekingen. Het is zo sneu als ze steeds verkouden is en koorts heeft. Ze heeft wel plezier gehad in het kindermuseum.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s