De status van ons pech-project

Wellicht vraag je je af hoe het inmiddels is met onze patio. We hebben er maanden geleden over geschreven, foto’s geplaatst en we waren in afwachting van de afronding, zodat we samen met opa en oma konden genieten van schaduw en verkoeling in de hete achtertuin tijdens de warme maanden. Met de aannemer hadden we van tevoren afgesproken dat het voor 18 april klaar zou zijn, wanneer mijn ouders aankwamen en ze moesten er toen mee lachen. Pfff… wat een grap, het was 5 dagen werk en als het in april nog niet af zou zijn, was het toch wel heel triest gesteld. Dat was afgelopen februari. Het is nu 21 juni en wellicht voel je het al een beetje aankomen… maar de patio is nog altijd niet af.

Nieuw beton

Het begon aanvankelijk met het weer. Het was een zeer lange winter met ongebruikelijk veel sneeuw en vorst. De grond was ofwel te hard ofwel te nat om aan de patio te beginnen. Op 19 maart was het eindelijk zover! De palen gingen de grond in en de dakconstructie erop. Het zag er al meteen heel anders uit. Een voortvarende start, dus dat beloofde veel goeds! Maar helaas, er volgden veel natte weken en het zou teveel onnodige schade aan ons gras toebrengen om dan te werken (aangezien alle bouwmaterialen in het gras zouden komen te liggen. Bovendien was door de late start iedereen van zijn schema af. De bouwers waren geweest, maar de dakdekkers moesten komen, de elektricien, de betonmensen en ik vergeet er vast nog wel een paar. Met name het beton liet op zich wachten; zij hadden een vreselijke achterstand door nattigheid en kou en toen het weer het eenmaal toeliet, deden ze het liefst eerst alle grote projecten en niet zo’n klein stukje beton als bij ons. Maar hoera, op een zekere vrijdag stonden ze toen ineens voor de deur en hadden we ons beton liggen. Hiep hoi vooruitgang!

Met het beton op zijn plaats kon er gemeten worden voor de gemotoriseerde schermen. Deze schermen en hun behuizing worden op maat gemaakt bij een fabriek in Florida en dat zou zo’n 2 weken duren. Ook de plafondventilator was besteld en zou opgehangen worden op hetzelfde moment als wanneer de schermen geinstalleerd werden. Uiteraard lieten de schermen flink op zich wachten en daarna moesten de bouwvakkers weer een gaatje in hun schema vinden om ze op te hangen, toen ze er eindelijk waren. En hoezee, de schermen kwamen! Het zag er prachtig uit, op een detail na… het beton liep af dus waar de schermen aan de achterkant keurig tot op het beton kwamen, hingen ze aan de voorkant meer dan 10 cm boven de vloer. En als het idee is dat ze insecten tegenhouden, is een groot, gapend gat natuurlijk niet ideaal, om nog maar te zwijgen over esthetiek. De aannemer had een fout gemaakt en was de graduele afloop in het beton vergeten in te calculeren. De oplossing? Een betonspecialist werd erbij geroepen om te bekijken hoe het opgelost kon worden. Behalve de schermen bleek de ventilator het ook niet te doen en moest opnieuw besteld worden. In 20 jaar tijd was dat nog nooit gebeurd, maar natuurlijk krijgen wij de primeur!

Opa en oma hebben een idee van hoe het eruit ziet, maar zullen tot volgend jaar moeten wachten om het eindresultaat te zien

De betonspecialist kwam en zei dat de bestaande betonvloer eruit gesloopt moest worden en er moest een geheel nieuwe vloer gestort worden. Er moest zodoende een bobcat komen om de oude brokken beton af te voeren, wat weer betekende dat ons hek voor een deel gesloopt werd zodat de bobcat erdoor kon. Maar maak je geen zorgen! Alles komt in orde en we repareren het hek meteen. De volgende ochtend werd ons hek inderdaad gesloopt en later op de dag kwam de betonman. De grote baas keek nog eens naar de situatie en zei dat er over het bestaande beton heen gestort kon worden. Er hoefde dus niets afgevoerd te worden en daarmee was ook het hek voor niets vernield. Later die dag werd overigens wel een heel mooie, nieuwe betonvloer gestort, die we, nu ze er toch waren, iets groter lieten maken zodat we geen last zouden hebben van opspattende kleigrond tegen onze mooie schermen en ook groot genoeg om de barbecue op te zetten, zodat we geen tegels meer hoefden te leggen. Van de nood een deugd maken, noemt men dat. Het zag er uiteindelijk heel fraai uit. Nu de schermen en de ventilator nog!

In de week erna kwam de elektricien terug om de schermen op te hangen. Terwijl ze hiermee bezig waren, stak er plots een stevige bries op en die scheurde een van de schermen volledig af. Het scherm vloog tegen een ladder aan en daardoor zat er ook nog eens een flinke scheur in. Daarmee was het scherm niet meer te gebruiken en moest er een nieuwe besteld worden. In Florida. Dus weer 2 weken wachten. Die 2 weken werden natuurlijk langer, want de stof die wij gekozen hadden, bleek ineens razend populair en de fabriek moest eerst de stof elders laten bijmaken, voordat zij er weer een scherm van konden maken. Zo waren we weer 3 weken verder. Vorige week was het dan eindelijk zover! De schermen hingen allemaal, details werden afgewerkt en we konden heerlijk gaan genieten van onze prachtige patio. Er is alleen nog een klein detail: er zit een klein lek in het dak en wanneer het stevig regent (het regent hier niet vaak, maar wanneer het valt, valt het goed) komt er wat water door. Totdat dit is opgelost, kan de inspecteur niet langskomen om het eindresultaat goed te keuren, zodat onze derde en laatste betaling nog altijd niet gedaan is en het project officieel nog steeds niet af.

Inmiddels hebben we wel al talloze keren buiten gegeten, aan onze nieuwe tafel. We kunnen er insectenvrij zitten en lezen en spelen, zonder weg te branden in de zon. Het is absoluut een geweldige aanwinst en we hebben er, ondanks de vele problemen, toch al veel plezier van gehad. Uiteindelijk is het af, maar wat een pechproject is het geweest!

Eén gedachte over “De status van ons pech-project”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s