Orkaan Joaquin

De afgelopen dagen hebben we met enige belangstelling de berichtgeving rond orkaan Joaquin gevolgd. Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat we er veel last van zouden hebben en het orkaanseizoen is tot op heden zeer rustig geweest. Maar het blijkt dat Joaquin toch een stevige verrassing voor ons in petto heeft en de komende dagen gaan we ontdekken wat die verrassing precies inhoudt.

Als het alleen ging om Joaquin zou het allemaal wel meegevallen zijn. Echter, er hangt een groot lagedrukgebied boven het zuidoosten van de VS en dit gebied gaat naar alle waarschijnlijkheid enorme hoeveelheden water bij Joaquin vandaan zuigen. Dit komt dan bij ons terecht en de voorspellingen lopen nog wat uiteen, maar één zekerheid is er wel: het gaat om ongelooflijke hoeveelheden water. In sommige weermodellen wordt gesproken van wel 33 tot 45 cm regenval. Dat is het equivalent van een half jaar regen in Nederland, wat hier in een weekend gaat vallen. In de afgelopen week is al het nodige aan regen gevallen en de bodem is inmiddels behoorlijk verzadigd, nog voordat de verwachte storm overtrekt.

Het mag geen verrassing zijn dat dit voor grote problemen gaat zorgen. Beken, stroompjes, rivieren en andere wateren gaan buiten hun oevers treden. Het landschap is hier aanmerkelijk grilliger dan in Nederland met hoge en lage delen en het zijn de lagergelegen stukken die onherroepelijk onder water komen te staan. Mensen die op zo’n lager stuk wonen, doen er verstandig aan tijdelijk elders onderkomen te vinden, zeker als je dicht bij een of andere stroom water woont. Een ander probleem dat hier voorkomt is overstromingsgevaar. Het is zeer aannemelijk dat stukken straat onder water komen te staan en als je dit aantreft, mag je hier nooit, maar dan ook nooit doorheen rijden.  Als je je afvraagt waar dit advies vandaan komt, stel ik voor dat je het volgende filmpje bekijkt, want dit is precies wat ons de komende dagen te wachten staat.

Welnu, er is nog veel onzekerheid over het pad van Joaquin en waar de orkaan aan land komt, zal van invloed zijn op de hoeveelheid water die we te verduren krijgen. Maar zelfs in het gunstigste scenario moeten we voorbereid zijn op problemen in de wijde omtrek, zij het door overstromingen, stroomuitval of andere wateroverlast. Het gaat een interessant weekend worden, dat is een ding dat zeker is. Als je meer wilt weten, kun je bijvoorbeeld hier of hier kijken.

2 gedachten over “Orkaan Joaquin”

  1. Benieuwd hoe jullie het weekend zijn doorgekomen! Ik heb de filmpjes bekeken en ik hoop toch echt dat de overlast bij jullie beperkt is gebleven!

    Groetjes, ook van Jan,
    Marleen

    Like

  2. Gelukkig is de storm weer gaan liggen. Het is altijd spannend wat er op je af komt met een orkaan. Het ziet er angstaanjagend uit. Jos en ik hadden tot vandaag niets vernomen van de orkaan, dus onze verbazing was groot door dit bericht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s