Orkaan Joaquin – deel 2

Wat een weer was het! Vrijdagmiddag begon het te regenen en zondagmiddag hield het op. Tussendoor wisselde de neerslag tussen miezerbuitjes en tropische moesson. De uiteindelijke uitslag volgens de National Weather Service: 6.24 inches ofwel 158 mm. Deze onvoorstelbare hoeveelheid regen is ongeveer wat er normaal in 6 weken in South Carolina moet vallen, of ongeveer wat er gemiddeld in 10 weken in Nederland valt.

In de wijde omtrek waren beken en rivieren buiten hun oevers getreden en bomen omgewaaid. De omgewaaide bomen vallen dan vaak ook nog eens op bovengrondse elektriciteitskabels, waardoor mensen zonder stroom komen te zitten. Het is ons deze keer gelukkig bespaard gebleven. Ondanks de regenval hebben we steeds stroom en internet kunnen houden en is er niet teveel water op ons gazon blijven staan.

Andere delen van de staat hadden minder geluk. In steden als Charleston (aan de kust) en Columbia (in het midden van de staat) viel meer dan 300 mm regen. In beide steden waren dan ook grote overstromingen waarbij zelfs een aantal grote snelwegen blank kwamen te staan. De gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, had gelukkig vantevoren al de noodtoestand afgekondigd, waardoor de mensen die zwaar getroffen zijn door de watersnood kunnen rekenen op federale ondersteuning om de schade te herstellen – een schrale troost voor de mensen die de komende maanden zonder huis zitten.

Eén gedachte over “Orkaan Joaquin – deel 2”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s