Een echte Thriller

Het einde van een tijdperk.Ik kan me nog herinneren dat we op de lagere school verdeeld waren in twee kampen. Ofwel je was, net als ik, van de Madonna-brigade, of je was overtuigd Michael Jackson-aanhanger. Natuurlijk vond ik de muziek van Michael Jackson stiekem ook wel goed, maar dat kon ik als Madonna-fan niet hardop zeggen. Je hoorde zijn aanstekelijk muziek overal en de nummers van zijn cds Thriller en Bad zullen voor altijd verbonden zijn met mijn vroege jeugd. De videoclip voor Thriller heeft me maandenlang nachtmerries bezorgd.

Toen ik een beetje loskwam van het Madonna-fanatisme en ook naar andere artiesten ging luisteren, ben ik zelfs muziek van Michael gaan kopen. In de vroege jaren 90 stond iedereen versteld van zijn cd Dangerous en de videoclips die bij elke single hoorden. Het waren een soort minifilms waar je naar kon blijven kijken. De ster van Michael Jackson stond hoog aan de hemel en straalde als geen ander. Zulke wereldroem is zeldzaam en je kunt je afvragen of zijn soort supersterdom ooit nog gehaald zal worden.

Net als iedereen kon ik gisteren mijn oren en ogen niet geloven. Op Facebook zag ik berichtjes verschijnen, mensen die iets zeiden in de trant van ‘rust in vrede, Michael’ of ‘ik was geen fan maar dit komt als een schok’. Iedereen had het erover, dus je denkt: Michael Jackson dood, dat zal toch niet? Maar de website van CNN had het in grote letters op zijn voorpagina staan. Op televisie deed men alsof het nog ging om een ernstige medische situatie maar in de loop van de avond kwam de bevestiging door de lijkschouwer, persconferenties, het transport van zijn lichaam via helicopter live op televisie. Er was geen mens die niet vol verbazing zat te kijken en het einde van een tijdperk meebeleefde.

Ik hoef niemand te vertellen dat het de laatste jaren niet zo goed ging met de beste man, de zeldzame keren dat er een foto van hem werd gemaakt grapte iedereen over hoeveel operaties hij nu weer had gehad. Zijn gedrag was ronduit bizar en de wijze waarop hij met zijn (en andere) kinderen omging mag ongezond genoemd worden. Maar een ding staat onomstotelijk vast: gedurende lange tijd heeft zijn onmetelijke creativiteit hoogtij gevierd en wat hij ons nalaat is een enorme verzameling klassiekers. Ik denk dat ik zijn Greatest Hits nog maar eens opzet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s