Zumba

Allemaal aan de Zumba!

Sinds een maand of twee zijn we weer helemaal verslingerd aan onze Wii. Het is een leuke en sociale bezigheid en iets dat ons hele gezin kan doen. Voor Alex en Nova hebben we speciale kinderspellen (die zelfs Nova van 2 al kan bedienen), verder Wii Sports Resort en Wii Fit, waar je zowel gebruik van kan maken als entertainment of, in combinatie met het Wii Fit Board, ook een workout mee kunt doen.

Om wat meer variatie te hebben, ben ik eens gaan neuzen wat er meer te krijgen is voor de Wii. Ik had veel gehoord over Zumba, een vorm van fitness die als een storm de wereld is overgegaan de afgelopen jaren. Naar men zegt voelt het niet echt als fitness, omdat het meer weg heeft van zeer intensief dansen waarbij je toevallig ook nog een hoop calorieeen verbrandt. Na grondig onderzoek naar de beschikbare Zumba spellen op de Wii heb ik uiteindelijk Zumba Core besteld. Deze kreeg de meeste en meest positieve recencies, dus ik was benieuwd.

De eerste keer dat ik het spel speelde, heb ik eerst de basispassen gedaan. Dit zijn eigenlijk de basispassen van dansen als de samba en meringue, iets wat vast bekend voorkomt als je dansles hebt gehad. Even voor de duidelijkheid, ik heb nooit danslessen gehad en heb ook bijzonder weinig aanleg voor dat soort dingen. Maar Latijns-Amerikaanse muziek is wel erg vrolijk en ik kan me nog herinneren dat ik, lang geleden alweer, met veel plezier naar steps-aerobics ging en daar kreeg ik de diverse routines ook onder de knie. De basispassen had ik al rap door en volgens de Wii deed ik ze ‘uitstekend’, dus dat geeft een mens moed om aan het echte werk te beginnen.

Zumba Core omhelst 40 verschillende liedjes met elk een unieke choreografie, uitgevoerd door een van zes verschillende instructeurs, die een weergave zijn van bestaande iconen binnen de Zumba-wereld. Maak bijvoorbeeld kennis met de energieke Beto, de man aan de basis van het fenomeen Zumba, en zijn discipelen Gia, Kass en nog een stel. Elk heeft zijn eigen stijl en je merkt gauw genoeg wat je het beste ligt; cumbia, salsa, reggaeton, buikdansen en zelfs celtic bluegrass horen tot de opties.

Afijn, ik probeerde eens een nummer en WHOA! Dat was nog niet zo simpel! Voor een Zumba-novice was het een behoorlijke uitdaging om de snel veranderende passen allemaal bij te houden, laat staan om ook nog eens de bijbehorende armbewegingen met enige gratie uit te voeren. Op het scherm verschijnt af en toe een venstertje om je te laten weten welke volgende passenserie eraan komt, maar de eerste paar keren blijft het toch vooral achter de feiten aan lopen, euh… dansen. Na twee nummers was ik al min of meer total loss, dus het zag er voorlopig nog niet echt naar uit dat ik een voorgeprogrammeerde sessie van een uur zou kunnen doen. Dat gezegd hebbende, het was wel meteen ontzettend leuk om te doen, en bovendien in de privacy van je eigen woonkamer, waar niemand er om maalt dat je eruit ziet als een dolgedraaide vleermuis. Ook fijn: je kunt lekker sporten op een moment dat het jou uitkomt, bijvoorbeeld als de kids even slapen.

Inmiddels zijn we een maand verder en voila, ik heb Zumba Core al een heel eind onder de knie. Elke dag een uur lang de verschillende dansroutines doen is geen enkel probleem! Wie had dat pas geleden kunnen denken? Het spel zit ook wel slim in elkaar doordat je diverse doelen kunt stellen en awards kunt verdienen, waardoor er steeds een prikkel blijft om jezelf te verbeteren. Nu ik beter bekend ben met de routines heb ik ook daadwerkelijk iets aan de hints die af en toe in beeld komen om je te laten weten wat de volgende passenserie wordt. De kinderen vinden het wel amusant om naar de vrolijke muziek te luisteren en de diverse instructeurs en kleurrijke achtergronden te bekijken. Af en toe doen ze zelfs even mee. Als je een Wii in huis hebt en een leuke activiteit wilt doen waar je vrolijk van wordt en bovendien honderden calorieen mee verbrandt, probeer Zumba Core dan eens. Ik begrijp nu in ieder geval waar de rest van de wereld al jaren zo enthousiast over is. Als het volgende Zumba spel voor de Wii verschijnt, mag de kerstman deze zeker komen brengen!

Eén gedachte over “Zumba”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s