Opschudding

Gistermiddag is de regio Los Angeles in California opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5.4 op de schaal van Richter. Hoewel de schade beperkt is gebleven en er geen sprake is van doden en gewonden, geeft het de nieuwszenders weer veel te doen. Men is met name dol op speculeren, want als deze aardbeving relatief onschuldig was, wat gebeurt er dan als de boel echt begint te schudden?

De San Andreas-breuk bij San Francisco.De experts op het gebied van seismologie vertellen ons dat er een zeer grote kans bestaat dat California binnen 30 jaar te maken krijgt met een zeer zware aardbeving. Gelukkig heeft men sinds de vorige grote beving in 1999 geleerd om, in en om Los Angeles, stevigere huizen te bouwen. Dat is één van de redenen dat de schade gisteren beperkt is gebleven.

Ik weet nog goed dat we enkele jaren geleden in San Francisco waren, een stad die op de San Andreas-breuk ligt en in 1906 zeer ernstige schade opliep nadat ze getroffen werd door een aardbeving van 7.8. Waar je ook kwam, je werd er overal aan herinnerd en belangrijker nog: in San Francisco heerst het collectieve besef dat een dergelijke beving elk moment opnieuw kan gebeuren. Je zou denken dat men dan beter weet dan houten huisjes te blijven bouwen!

Wat dat betreft is een aardbeving een van de minst voorspelbare van alle natuurrampen. Ondanks alle moderne technologie blijft het nagenoeg onmogelijk om een beving langer dan enkele seconden van tevoren te voorspellen. South Carolina is niet zo gevoelig voor aardbevingen, maar wel voor orkanen. Gelukkig zie je die dagen van tevoren al aankomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s