Goudkoorts

Het logo van de Olympische Spelen in Peking.Rob en ik kijken altijd graag naar grote sportevenementen, dus tijdens de Olympische Spelen in Peking spenderen we menig uurtje in het gezelschap van de televisie. Het is vooral leuk om te kijken naar sporten die je normaal niet of nauwelijks op televisie tegenkomt en omdat Amerika in bijna alle sporten goed vertegenwoordigd is, krijgen we van de vreemdste sporten de nodige beelden te zien.

Een sport die veel mensen goed kunnen pruimen is turnen. Het blijft fascinerend hoe sommige mensen hun lichaam in elke hoek kunnen buigen en het nog kunnen navertellen ook. De olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen, lijkt binnen het turnen echter niet van toepassing. De Amerikanen zijn met de Chinezen verwikkeld in een bloedstollende strijd om zoveel mogelijk (gouden) medailles binnen te halen.

Wie ook maar even naar het turnen heeft gekeken, moet gezien hebben dat de Chinese meisjes wel heel erg jong ogen. Dat is ook de Amerikanen niet ontgaan en zodoende wordt er driftig gespeculeerd over de leeftijden van de deelneemsters. De minimale leeftijd dient 16 jaar te zijn en uit verschillende documenten blijkt dat een aantal van de Chinese turnsters die een gouden plak hebben binnengerijfd niet ouder is dan 14 jaar. Het olympisch turntoernooi is inmiddels afgelopen, maar de strijd blijft voortwoeden. Als men kan aantonen dat de meisjes inderdaad te jong zijn, gaan de gouden medailles alsnog naar de nummers 2. En dat zijn toevallig allemaal Amerikanen.

He Kexin, 16 of niet?De minimum leeftijd voor turnsters is in de jaren ’80 verhoogd van 14 naar 15 jaar en later in 1997 naar 16 jaar om jonge sporters te beschermen. Er werd bovendien volop gesjoemeld met leeftijden, niet alleen door de Chinezen, maar ook door andere landen. Ik kan het met de nieuwe regelgeving wel eens zijn, aangezien de landen die traditioneel gezien uitblinken in het turnen over het algemeen een communistisch bestuur hebben en niet terugdeinzen voor trainingsregimes die neigen naar kindermishandeling en slavenarbeid. En dat heeft natuurlijk verschrikkelijk weinig met de olympische gedachte te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s