Vergeten groenten

PreiDat Amerikanen heel bijzondere ideeen hebben over wat gezond is en wat niet mag inmiddels bekend zijn. Ketchup is gezond want het is gemaakt van tomaten en aardappelen zijn groenten, dus eigenlijk is friet met ketchup een hartstikke gezonde maaltijd vol vitaminen. Het is in ieder geval zo dat je vaak chips bij je eten krijgt als je ergens een lunch bestelt en dat friet soms als ‘vegetable chips’ (groentechips) op het menu staat.

Wat ons opgevallen is sinds we hier onze boodschappen doen, is dat de jeugd een zeer gebrekkige kennis heeft van groenten. Onze supermarkt, Ingles, is een soort van Albert Heijn en ze proberen er net en niet al te dom personeel neer te zetten. Maar de jongeren achter de kassa hebben van hun moeder hun bordjes nooit hoeven leeg eten, denk ik.

De eerste keer dat een kassajuffrouw vroeg: ‘Wat is dit?’ toen ze een avocado vasthield, kon ik dat nog vaag begrijpen. Niet iedereen is bekend met deze bijzondere groente en als je je guacamole altijd in een potje koopt, kan het zo zijn dat je niet weet hoe een avocado eruit ziet. Maar een week later stond een jongen achter de kassa hopeloos te stuntelen met een zakje sperziebonen. Bijna in paniek liep hij zijn lijstje met groenten en de bijbehorende codes af, maar hij kon niet ontdekken welke rare dingen hij in zijn hand hield. Uiteindelijk vroeg hij beschaamd: ‘Mevrouw, weet u wat dit zijn?’ Alsof ik zelf niet weet wat ik koop!

De mensen achter de kassa zijn niet altijd even slim…Afgelopen zondag hadden we weer zo’n fraai geval. Deze keer stonden er twee jongens achter de kassa die vol verbazing stonden te kijken naar een vreemd object in ons karretje. We hadden prei meegenomen en de een vroeg aan de ander: ‘Weet jij wat dit is?’ Ik vertelde hen dat het ‘leek’ (prei) was. Wederom speurden ze hun lijstje af. ‘Hoe spel je dat?’ vroeg de een, en ‘Is dat Japans?’ vroeg de ander. Nou, geloof dan maar dat het moeilijk is om je gezicht in de plooi te houden.

2 gedachten over “Vergeten groenten”

 1. lol… ik heb dit zelf niet zo vaak meegemaakt omdat ik lekker vaak aan het werk was tijdens etenstijd en dus moest vertrouwen op mijn pb-sandwich en/of veel ‘buiten de deur’ heb gegeten.. maar het is een grappige anekdote!!

  Like

 2. Hihi.

  Het is volgens mij niet zeker, dat dit een puur amerikaans fenomeen is. Las laatst dat ze hier op scholen excursie naar boerderijen willen organiseren omdat om kinderen te leren waar melk enzo vandaan komt. Een schrikbarend aantal leek te denken dat ’t uit de fabriek kwam.

  Hoor advocado trouwens eigenlijk niet meer tot fruit dan groente?

  Ralf

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s