Griepspuit

Als je in een ander land woont, word je heen en weer geslingerd tussen verschillende informatie over hetzelfde onderwerp. Wat ik hiermee bedoel is dat men de zaken in de VS nog wel eens anders aanpakt dan in Nederland of Belgie. Dat is met name erg verwarrend als je, zoals wij, je eerste kindje verwacht en geen ervaring hebt met wat wel en niet gebruikelijk is. In zo’n geval kun je het best maar eens bij de mensen om je heen informeren en zien wat de literatuur er over zegt, en zo tot een gefundeerde beslissing komen.

Griepspuit.Deze kwestie was onlangs weer eens actueel toen de vraag rees of ik tijdens de zwangerschap nu wel of geen griepspuit moest laten zetten. Hoewel het natuurlijk niet verplicht is, wordt zwangere vrouwen op het hart gedrukt om in hun derde trimester voor een griepspuit te kiezen. Behalve de voordelen voor moeder (zeker nu het griepseizoen weer voor de deur staat) is het ook erg gunstig voor baby, die de eerste 6 maanden van zijn leven beschermd is tegen griep.

Het lijkt dus voor de hand te liggen dat je automatisch ‘ja’ zegt tegen zo’n vaccinatie. Mocht je de pech hebben griep te krijgen tijdens je zwangerschap, is het aantal medicijnen dat je mag nemen zeer beperkt dus voorkomen is zeker beter dan genezen. Bij navraag bij vrienden en familie bleek echter dat geen van hen ooit een griepspuit heeft gehad tijdens de zwangerschap en er bestaat zelfs de overtuiging dat je niet ziek kunt worden als je zwanger bent.

Het was aan ons om te beslissen of we nu wel of geen vaccinatie wilden. Gelukkig is er veel informatie over deze kwestie te vinden en na rijp beraad hebben we besloten het toch maar te doen. Het idee dat onze kleine de eerste 6 maanden beschermd is tegen de meest voorkomende vormen van griep gaf toch wel de doorslag. Overigens is zo’n griepspuit nog niet zonder gevolgen: mijn hele bovenarm is behoorlijk gevoelig sinds ik de prik heb gehad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s